Lån penger til miljøtiltak

De fleste av oss vil gjerne være mer miljøvennlige, for eksempel ved å forbedre hjemmet. Med høye strømpriser er det ekstra aktuelt med tiltak som sparer eller produserer strøm. Noen ganger kan du få tilskudd til slike tiltak, mens andre ganger må du betale selv. Da kan et lån uten sikkerhet komme godt med.

Gode og enkle klimatiltak hjemme

Et av de enkleste klimatiltakene du kan gjøre, er å etterisolere hjemmet. Sjekk gjerne med et varmesøkende kamera for å finne ut hvor huset lekker varme, og etterisoler tak eller vegger som trenger det. Dersom du har gamle vinduer eller trekkfulle dører, bør du også bytte disse. Det koster kanskje litt penger, men du kommer til å spare mye på strøm neste vinter. Får du ikke støtte fra Enova, kan du søke om et lån uten sikkerhet og bruke pengene til etterisolering. Du kommer til å spare inn pengene senere, og kan betale tilbake lånet med pengene du sparer på strøm. Hvis du allerede har etterisolert, men gjerne vil spare enda mer, kan du kjøpe en varmepumpe.

Produser egen strøm

Et annet godt klimatiltak hjemme er selvsagt å lage din egen strøm. For en vanlig husstand, er det nok solceller eller jordvarme som er mest aktuelt her. Svært få har råd eller plass til å ha en diger vindmølle i hagen. Det finnes selvsagt mindre vindmøller, men de lager ikke like mye strøm. Solceller er enklere, og kan monteres på de fleste tak eller vegger. Et annet alternativ er solfangere som varmer opp vann. Vannet kan deretter brukes til vannbåren varme, eller rett og slett til å varme opp varmtvannet i hjemmet. Det går faktisk ganske mye strøm til å lage varmtvann i et vanlig hjem, så her kan du spare en god del.

Vannsparing hjemme

Vannsparing er også et godt klimatiltak. Her trenger du ikke å investere en formue. Er du lei av at du ikke kan vanne hagen når det er tørt og varmt? Da bør du sette opp regnvannstønner som samler vann fra takrennene når det regner. Dette vannet er perfekt til å vanne planter i tørre perioder. For å spare vann bør du også fikse eller bytte ut alle vannkraner som drypper eller toaletter som renner. Invester i sparedusj og vaskemaskin med økoprogram, dersom du ikke har det allerede. Hvis du må gjøre store investeringer, kan et lån uten sikkerhet være nyttig her også.

Kjøp et drivhus

Er et drivhus et miljøtiltak? Ja, dersom du bruker det til å dyrke litt mat selv. Kortreiste og sunne grønnsaker rett fra drivhuset ditt blir garantert en suksess blant både store og små. Invester i et drivhus og dyrk akkurat det dere liker. Hvis du vil varme opp drivhuset, er det lurt å satse på egenprodusert strøm til dette, for å spare penger når strømprisen er høy.

morningtime-lite