Kan gensere være miljøvennlige?

Det er mye snakk om at klær skaper forurensing, både under produksjon og når de blir kastet. Finnes det måter å gjøre klærne mer miljøvennlige? Og kan gensere hjelpe deg med å spare strøm?

Kjøp noe holdbart

For å gjøre klærne mer miljøvennlige, bør du kjøpe plagg av god kvalitet som kan brukes lenge. Da trenger du ikke å kjøpe nytt like ofte, og dersom du går lei av plaggene, kan du bytte dem mot andre plagg i stedet for å kaste dem. Arranger byttefester sammen med venner og kjente for å forlenge plaggenes levetid. Kjøper du gensere av god kvalitet, for eksempel hos Nakd, kan de fint brukes av mange eiere.

Tenk naturmaterialer

Naturmaterialer trenger ikke å være mer miljøvennlige enn syntetiske plagg, men det er i hvert fall lettere å gjenvinne klær av naturmaterialer. Klær av ull, bomull eller lin er heller ingen kilde til mikroplast, slik plagg av syntetmaterialer kan være. Skal du velge syntetmaterialer, er det ekstra viktig at kvaliteten er høy og at plagget blir brukt lenge.

Kjøp klær du liker

Det er også viktig at du faktisk bruker de plaggene du kjøper. Hvis klærne dine bare ligger i skapet, er det sløsing med både penger og ressurser. Kjøp plagg som du gjerne vil bruke både ofte og lenge. Velg gjerne plagg som kan kombineres med andre plagg på ulike måter, slik at de passer til mange antrekk. Gensere er perfekte plagg både sammen med skjørt, kjoler og bukser, så en god genser gir deg mange muligheter.

Spar strøm med gensere

Varme gensere kan dessuten hjelpe deg med å spare strøm. Mange velger å skru ned temperaturen inne, og da trenger du et ekstra lag med klær. Lune, varme gensere kan gjøre det enklere å senke temperaturen både hjemme og på jobb, og det er dessuten skikkelig koselig å sitte i en behagelig genser.

morningtime-lite