Miljøvennlige byggematerialer

Med stadig større fokus på bærekraft, gjenvinning og bruk av miljøvennlige materialer, er det ikke overraskende at dette også vil gjelde i byggebransjen. Arkitekter tenker nytt og har begynt å gjenbruke materialer som i lange tider har vært brukt til andre formål. Til eksempel eksperimenteres det nå med å bruke saueull som isolering. Det blir dessuten stadig mer aktuelt å bruke trevirke i større og mindre byggeprosjekter.

Trevirke er ikke bare et anvendelig materiale som kan brukes til isolering i papirform, til kledning til utsiden av huset og restmaterialer til sponplater innvendig, men det er også et tradisjonelt og ikke minst miljøvennlig materiale. En god grunn til å bruke trevirke i byggeprosessen er at trær er fornybare og kan resirkuleres. Man kan i tillegg forsikre seg om at råstoffet kommer fra en sertifisert produsent av bærekraftig skog.

Forskning viser at bruk av trematerialer i hus og større bygninger ikke bare er bra utvendig, men også innvendig – så lenge man brukes riktig treverk. Furupanel kan avgi gasser over tid, noe som skadelig for inneklimaet for mennesker, noe f.eks. granpanel ikke gjør. Et godt sted for privatpersoner å få tak i trematerialer er byggmax som er kjent for sitt fokus på bærekraft. De har dessuten dyktige fagfolk som kan gi råd og veiledning til valg av materialer og behandling av det trevirket du velger.

Uansett hvor flink man er til å bruke miljøvennlige materialer underveis i byggeprosessen, er mye av miljøgevinsten forgjeves om man ikke resirkulerer eller gjenbruker materialene som blir til overs underveis. Gjenbruk av byggematerialer blir sett på som en måte vi kan nå klimamålene på. Dette er viktig, ettersom byggebransjen står for en stor del av avfallsstrømmen i Norge.

morningtime-lite