Selvberging er å dyrke det meste eller deler av det du spiser. De fleste klarer ikke å dyrke absolutt all mat selv, men det er alltid spennende å dyrke noe selv, enten i hagen, i store krukker eller i en balkongkasse.
Kom deg i form med selvberging
Selvberging er dessuten god og variert trening, der du får brukt store deler av kroppen, Fysisk arbeid er sunt og utfordrende, og kan gi deg belønning i form av selvdyrkede tomater, poteter eller urter. Det kan være fint å bruke treningsbukser for dame når du jobber, ettersom det gir deg god bevegelighet. Finn treningsbukser dame hos aim’n, og bruk dem enten du skal jogge eller jobbe i hagen.
Er dyrking av egne grønnsaker lønnsomt?
For å dyrke egen mat, må det investeres i frø, jord, gjødsel og lignende. Kanskje trenger du et drivhus eller en vinterhage for å forlenge sesongen. De fleste har no k også opplevd at det ikke blir så mange planter per frøpakke. Det er dermed ikke sikkert at grønnsakene og frukten du dyrker selv blir spesielt billig sammenlignet med det du kjøper i butikken.
Er selvberging mulig?
Du trenger nok en gård eller et småbruk for å bli helt selvberget. Korn krever for eksempel store arealer, og egner seg ikke i bakhagen. Selv de plantene som vokser seg store, får bare en begrenset avling. For eksempel vil en settepotet gi deg rundt 20 nye poteter, men du vil trenge mange potetplanter for å brødfø hele familien gjennom vinteren! Skal du dyrke nok av alt du trenger, må du dermed ha veldig stor plass. Du kommer dessverre ikke langt med en gjennomsnittlig hage.
Spre risikoen
Noen planter er vanskeligere å dyrke enn andre. Noen passer ikke sammen med andre arter. Vær og vind, flaks og uflaks vil også påvirke utfallet av avlingen din. Satser du alt på en type planter, risikerer du at hele avlingen går tapt til insekter, frost eller plantesykdommer. Derfor er det lurt å plante mange ulike sorter frukt og grønnsaker for å spre risikoen.